Behandling vid panikångest

När en ångestattack kommer kan det vara skönt att veta hur du ska hantera och uthärda den. Om du har problem med panikångest kan du få behandling med KBT och medicin.


behandling mot panikångest

KBT är en terapiform som visat sig effektiv vid panikångest.

Egenvård vid en panikångest

Vid egenvård av panikångest så måste du lära dig hur du uthärdar panikångesten. När en ångestattack kommer kan du göra följande:

  • Lägg dig ner eller sätt dig ner på en lugn plats
  • Andas djupa andetag, lugnt och sakta. Lägg handen på magen och känn på andningen och koncentrera dig på den.
  • Beskriv för dig själv vad som händer. Vad är det du känner?
  • Berätta för dig själv att detta inte är något farligt, utan helt normalt och att det kommer att gå över.
  • Planera vad du ska göra. Vad tänkte du göra innan detta skedde, tänk på det och planera din dag. 

Förebygg panikångest

Du kan förebygga ångestattacker genom att förstå din sjukdom och också veta att den inte är farligt. Undvik inte situationer som du tror kan leda till panikångest. Ju mer du undviker något desto mer laddad blir situationen och det blir motsatt effekt.

Genom att sova regelbundet, motionera regelbundet, göra avslappningsövningar och minska kaffe- och nikotinkonsumtionen kan du också minska panikångesten.

Behandla panikångest med KBT

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en terapiform som tillsammans med antidepressiva läkemedel kan ge bra resultat mot panikångest.

Serotoninåterupptagshämmande läkemedel är det läkemedel som har visat bäst effekt mot just panikångest. Men hur din behandling ser ut och om och i så fall vilket läkemedel som passar bäst för dig beror på om du lider av depression eller annan sjukdom samtidigt.