Social fobi

Social fobi är en ångestsjukdom som innebär att en person får ångest av andra människors uppmärksamhet. De är rädda för att bli granskade, förödmjukade och göra bort sig.


Social fobi

Social fobi påverkar livet

Om du lider av social fobi påverkar det hela ditt liv, både ditt arbetsliv och ditt privatliv. Detta eftersom den som lider av social fobi tycker att det är jobbigt med nya människor och gruppkontakter.

Vanliga symptom

Om personer som har social fobi gör något som drar åt sig människors uppmärksamhet kan detta leda till att personen får hög ångest. Detta kan yttra sig genom att personen rodnar, får hjärtklappning, svettas, skakar, stammar, får domningskänslor och/eller får yrsel.

Vanliga tankar är: ”Ser alla att jag har ångest”, ”har jag gjort bort mig” och ”vad ska alla tro om mig”.

Personer som har social fobi undviker antingen dessa situationer eller genomgår de med ångest och plåga. Hos vuxna är det inte ovanligt med panikångestattacker.

Blyghet är inte social fobi

Blanda inte ihop blyghet med social fobi. Det är många personer som känner sig blyga i vissa situationer men för en person som lider av social fobi är nästan alla sociala sammanhang jobbiga.

Vilka drabbas?

Varför vissa drabbas av social fobi tros vara en kombination av medfödd sårbarhet och negativa erfarenheter i livet. Oftast visar sig social fobi väldigt tidigt.

Redan i sandlådan kan vissa barn vara mer tillbakadragna och mer blyga än andra mer normalblyga barn. Det är inte ovanligt att den som lider av social fobi har en förälder som också lider av samma sjukdom.

Behandling

Om du lider av social fobi ska du inte försöka undvika det du är rädd för. Försök istället att succesivt utsätta dig för det du är rädd för. Detta kan du göra på egen hand men ibland behövs hjälp genom kognitiv beteendeterapi. Ibland kan också antidepressiva läkemedel hjälpa.

Målet med behandlingen är att kunna göra det du har varit rädd för utan att uppleva stark ångest när du gör det.